Czy da się wyłonić najlepszą kawę ziarnistą na świecie? – Dowiedz się w jaki sposób!

W wielu przypadkach, podczas wyboru kawy zwracamy uwagę na niewłaściwe aspekty, przez co ciężko jest nam dokonać oceny – najważniejsza jest bowiem jakość kawy. Czy zatem mamy szansę na to, aby obiektywnie ocenić, jaka kawa przejawia najwyższą jakość? Czy dzięki przeczytaniu etykietki i przyjrzeniu się ziarnom, zadanie to okaże się o wiele łatwiejsze?

Czytajmy etykietki!

Kiedy data ważności produktu dobiega końca, nawet najlepsza kawa ziarnista na świecie nie ma prawa smakować dobrze. Z uwagi na to, czytając etykietę musimy zawsze sprawdzać datę wypalenia. Tym sposobem, uda się nam określić jak świeży jest dany produkt. Faktem jest, że niektóre kawy posiadają przeszło dwuletni termin przydatności, a to już po trzech pierwszych miesiącach od wypalenia, dobra kawa może tracić swoje najważniejsze walory i właściwości.

Skąd pochodzą ziarna, które zamierzamy nabyć?

Produkty najwyższej jakości cechuje to, że oprócz samego towaru dostajemy także ogromną ilość informacji z nim związanych. Dowiemy się tutaj chociażby z jakim gatunkiem kawy mamy do czynienia i z jakiego kraju pochodzi. Będzie to też dokładny region, metody obróbki, wysokość upraw, a nawet profil smakowy. Jeśli właśnie mamy wybrać kawę do biura, może być to bardzo istotny aspekt.

O czym może powiedzieć nam wygląd ziaren?

Na jakość kawy, istotnie wpływa wygląd jej ziaren. Najwyższa jakość oznacza tutaj zatem ich regularny kształt, a także równomierny wypalenia, zgodne z wymaganym jego stopniem. Jest to dość ważna kwestia, ponieważ często spotyka się prawie zupełnie czarne ziarna, a to znak, że producent mógł chcieć ukryć tym sposobem ich ewentualne defekty. Kupując kawę do firmy, bezwzględnie unikajmy takich produktów.

Wiele może powiedzieć nam również zapach kawy. Te najlepsze są oczywiście niesamowicie aromatyczne, dlatego jeśli po otwarciu opakowania nie uderza nas silna woń świeżo palonej kawy, powinniśmy być świadomi, że nie mamy do czynienia z kawą wysokiej jakości.

Kwestia zdecydowanie najważniejsza

To smak i aromat powinien mieć decydujący głos. Oczywiste jest, że kawa wysokiej jakości będzie wyjątkowo bogata w aromacie i smaku, który stopniowo rozwinie się w naszych ustach, pozostawiając w nich znany nam posmak. Kawy o delikatnym, wręcz niewyczuwalnym smaku oraz te skrajnie cierpkie, nie będą dobrym wyborem.

Producenci próbują uzyskać odpowiedni balans między poszczególnymi smakami, natomiast to wyczują jedynie prawdziwi smakosze. Wcale nie trzeba być jednak koneserem, aby dostrzec w kawie niepożądany posmak spalenizny, czy też ten papierosowy.